A notebook és a laptop

A notebook és a laptop

A notebook és a laptop angol eredetű szavak, és az informatikában a hordozható személyi számítógépeket takarják. Ezek teljes értékű PC-k, az asztali változatokhoz képest a lényegi különbség a kompakt formai kivitelezésben és a hordozhatóságban rejlik.

Tényleg alacsonyabb a teljesítmény? 

Sokan azt gondolják, hogy a notebookoknak alacsonyabb a teljesítményük mint a hagyományos számítógépeknek. Ez tényleg így van? Ez az egyik legnagyobb tévhit, amely az emberek fejében él a témával kapcsolatban. Ennek az az oka, hogy sokan úgy gondolják, hogy a kisebb méret szükségszerűen rosszabb termékminőséget jelent. 

Ez hatalmas tévedés! Ugyanis a kisebb méret csupán formatervezésbeli különbség. Igazán nagy teljesítményű gépek - amelyek kifejezetten komplex igényekhez igazodnak, például kutatási célokra alkalmas munkaállomások - tényleg csak több asztali gép összekapcsolásával lehetséges, de a munkahelyi elvárások 99%-ára teljesen megfelelő egy notebook vagy laptop is, beleértve a grafikai munkákat, programtervezést és mérnöki szimulációkat. 

Akárhová vihető 

Egy nagyon lényeges szempont, hogy ezen termékek lényegében akárhová vihetők. Ez igenis fontos. Mégis miért? Alapvetően azért, mert a mai munka világában nagyon fontos a mobilitás. Akár nyaralni megyünk, egy üzleti megbeszélésre, vagy egy kirándulásra - bármikor szükség lehet arra, hogy legyen nálunk egy munkaállomás, amelyen dolgozhatunk, a mindennapi teendőinket végezhetjük, a levelezésünket pillanathatjuk meg. 

Könnyen javítható, szervizelhető 

Nem utolsó szempont a könnyű javíthatóság sem. Ennek az az oka, hogy egy kisebb méretű gépet könnyebb elvinni a szervízbe, hiszen könnyű odébb vinni. A mechanikai szerkezet pedig nem annyira bonyolult. Ennek köszönhetően a javítás is egyszerűbb szokott lenni.

Sokkal menőbb haszálni 

Végül, de nem utolsósorban, egy fontos érv a notebookok mellett. Sokkan menőbb őket használni, és ezt számtalan ember így gondolja, hiszen az asztali PC-kről nagyon sokaknak az elavult technológiák jutnak eszébe. Sokszor elvárás egy munkahelyen a PC használata, de aki csak teheti, inkább laptopot vásárol manapság. 

Tartalomhoz tartozó címkék: 2016