Laptop árak – mégis mennyi az annyi? – teljes összefoglaló!

Laptop árak – mégis mennyi az annyi? – teljes összefoglaló!

A laptop árak nagyon nagy szórást mutatnak a piacon. Ugyanúgy, ahogy a legtöbb szegmensben, itt is kijelenthető, hogy olcsóbb áron is kaphatunk kiváló minőséget, és drágán is vásárolhatunk olyan készüléket, ami bóvlit ér.

Mégis mi alapján kalkulálható egy laptop ára? Mennyibe kerül egy notebook, vagy laptop – újonnan, vagy használtan? Milyen szempontok szerint érdemes mérlegelni, amikor vásárolni szeretnénk, és honnan tudhatjuk, hogy megéri-e a kiszemelt terméket megvásárolni? Íme, lássuk a választ, és a különféle szempontokat! Akik kíváncsiak a pontos árakra, azoknak egy kis spoiler a cikk elejére:

Használtan nagyjából 60.000 Ft-tól lehet elfogadható minőséget kapni, míg vadonatúj gépet 100.000 Ft alatt nem érdemes venni. Kiváló munkateljesítmény már elérhető 250.000 Ft-tól, ha használtan vásárlunk, míg új készüléket nem lehet félmillió alatt kapni ebben a kategóriában. 

Használt Laptop - 2 év garancia - ingyenes szállítás

Milyen tényezők befolyásolják a kereskedelemben kapható notebookok és laptopok árait?

Egy laptop árát rengeteg különböző tényező befolyásolhatja. Íme, lássunk ezek közül néhányat, pontokba szedve, amik mindenképp számítanak, ha az árakat kalkuláljuk.

Márka

Egy laptop márkája valamennyire meghatározza annak az árát, hiszen egyfajta minőséget hordoz. Mindenképp tartsuk szem előtt, hogy elsősorban nem ez fogja megszabni, hogy mennyi pénzért milyen teljesítményt fogunk kapni – sokkal inkább a processzor, a háttértár vagy az SSD típusa, vagy a memóriateljesítmény. Legyen szó akár Asus laptopokról, vagy Lenovo gépekről – minkettőből elérhető csúcsteljesítmény, és közepes minőség. Igazán számottevő különbség nincs a laptop márkák árai között.

SSD-vel kérjük, vagy HDD-vel?

A HDD stabilabb, az SSD gyorsabb, szokás mondani. Alapvetően a személyes igényeink döntik el, hogy melyikre lenne szükségünk. Amennyiben HHD-vel veszünk gépet, akkor kisebb teljesítményre számíthatunk, viszont nagyobb élettartamra és biztonságra.

Nem is azt kell nézni igazából, hogy mennyibe kerül alapból egy háttértár, vagy SSD, hanem sokkal inkább azt, hogy maga a kiterjesztés mennyibe kerülne, az alapból adott adattárolóhoz képest. Ha mondjuk egy 128 GB-os SSD-t szeretnénk cserélni 960 GB-os méretűre, akkor kb. 28.000 – 30.000 Ft-os felárra számíthatunk.

Tipp: ha fontos a minőség, vásároljunk SSD-vel, de ügyeljünk arra, hogy mindig készítsünk biztonsági mentéseket, erre vannak kiváló felhőalapú szolgálatások. 

Milyen processzorteljesítményre lenne szükségünk?

A processzorteljesítmény nagyban meghatározza, hogy a megvásárolt készüléket milyen feladatokra lehet majd használni. Egy gyengébb processzorteljesítménnyel rendelkező gép (pl. Intel Celeron) nem használható komolyabb munkahelyi programok futtatására, de még a valósidejű játékprogramoknál is komoly laggolás fordulhat elő.

Egy Intel Core I3 processzor ára vadiújan nagyjából 28-30.000 Ft, míg egy I9-es processzor ára 100-120.000 Ft is lehet. Mi tagadás: a laptop egyik legdrágább kelléke a processzor, azonban ne féljünk, használtan ennek csupán a töredékére számíthatunk, kiváló minőség mellett.

Használt Laptop - 2 év garancia - ingyenes szállítás

Hány év garanciát érzünk biztonságosnak?

A garanciális kierjesztés nagyban befolyásolja a laptop árát. Vannak olyan üzletek, ahol egy új notebookra csupán 1 év garanciát adnak, van, ahol többet is, vagy felár ellenében bővíthető a garancia. A használt laptopok piacán is ugyanígy befolyással lehet a végösszegre, hogy az alap garanciális időtartam mellé szeretnénk-e kiterjesztést pluszba.

Egy év garancia kiterjesztés nagyjából 10-12 ezer forintba kerül, vannak ennél magasabb, és alacsonyabb djak is.

Szeretnénk-e kiegészítőket is mellé?

Rengeteg alkalommal figyelhető meg, hogy különféle kiegészítőket is szeretnének venni a megvásárolt laptop mellé. A leggyakoribb igények a laptop táskák, és egy jó egér. Habár ezek nem kifejezetten a laptop részei, mégis érdemes megemlíteni, hogy ezek mennyit dobhatnak egy vásárláson, hiszen könnyen előfordulhat, hogy ezekre is szükség lenne.

Egy egér ára körülbelül 1000-4000 Ft között mozog, kaphatunk ennél drágábban is, a használhatóság, és kézreállóság függvényében. Laptop táska jó minőségben már 3000 Ft-tól vásárolható, egy drágább laptop táskáért elkérhetnek akár 10-15.000 Ft-ot is.

Van-e rajta telepített operációs rendszer?

Beugratós kérdés! Ugyanis a legtöbb kereskedő telepített Windows 10-el árul laptopokat. Ennek köszönhetően nem kér el felárat ezért a legtöbb kereskedő – hiszen kedvezményes licensszel tudják biztosítani a vásárlóiknak. Arra figyeljünk, hogy egy olyan kereskedőtől vásároljunk, aki alapból ad telepített Windows 10-et, hiszen külön megvásárolva ez akár több tízezer forintot is dobhatna a végösszegen.

Használt laptop árak

Használtan sokkal olcsóbban juthatunk igazi minőséghez – habár, ez csak és kizárólag abban az esetben igaz, ha megfelelő helyről veszünk, hiszen nem sokra megyünk egy olyan készülékkel, ami akár heteken belül tönkre fog menni. Üzletünk minimum 1 év garanciát vállal minden termékre, mely csekély ár ellenében akár 2 évre is kiterjeszthető.

Használtan nagyjából a piaci ár feléért-harmadáért juthatunk kiváló minőséghez. Elfogadható minőséget már 60.000 Ft-tól lehet kapni, míg egy erős teljesítményű üzleti számítógép nagyjából 250.000 Ft-ba kerül. Ezeknek az áraknak minimum a duplájára számíthatunk, ha teljesen új laptopot veszünk.

Vásárláskor az ár a fontosabb, vagy a minőség?

Nagyon sokan nehéz helyzetbe kerülnek, amikor laptopot szeretnének vásárolni – hiszen egy jó minőségű gép többe kerülhet, mint egy átlagember havi fizetése. Viszont, senki nem szeretne olyan gépet vásárolni – legyen szó mindennapi munkáról, hobbiról, vagy bármi másról, ami használhatatlan, vagy nagyon lassú, kétes minőségű.

Ezért éri meg használt notebookot, laptopot venni. Ugyanis sokkal kedvezőbb árakon juthatunk igazi minőséghez, ráadásul ha jó helyről vásárlunk, akkor ugyanúgy működhet a megvásárolt készülék akár 10 éven keresztül. Ha valaki az „megfizethető ár” és „kiváló minőség” szavakat együtt szeretné hallani vásárláskor, akkor a legjobb döntés egy megbízható kereskedőhöz fordulni, aki használtan árul laptopokat.

Összefoglalás

Ha laptopot szeretnénk vásárolni, akkor mindig gondoljunk arra, hogy sok éven keresztül fogunk azzal a készülékkel dolgozni, amire beruháztunk. Aludjunk rá egyet, és kérjük ki ismerőseink, vagy egy külső, független szakértő véleményét az adott márkával, vagy modellel kapcsolatban. Mindig tartsuk szem előtt a munkateljesítményt, amire szükségünk lenne ahhoz, hogy kényelmes legyen a mindennapi használat, és járunk el körültekintően az üzletet illetően is, ahonnan vásárolni szeretnénk.  

Használt Laptop - 2 év garancia - ingyenes szállítás