Windows 10 árak - mire számítsunk? - teljes összefoglaló

Windows 10 árak - mire számítsunk? - teljes összefoglaló

Legfőbb ideje váltani – hogyan alakulnak a Windows 10 árak?

Immár több mint egy éve hivatalosan is véget ért a Windows 7 háttértámogatása, döntés elé állítva a felhasználókat. Maradni vagy váltani, kérdezték többen is, hiszen a Windows 7 egy valóban jó, sokak által kedvelt operációs rendszer volt. Mi változott az elmúlt egy évben? Miért éri meg jobban Windows 10-re váltani ahelyett, hogy a 8-as verziót próbálnánk ki? Egyáltalán kinek és miért javasolt a Windows 10 Professional verziója a Home helyett? Mennyibe kerül egy Win10? Mutatjuk az érveket és a Windows 10 árak is elemzésre kerülnek.

Micsoda meccs: a Windows 7 és 8 a 10-es ellen

Mint köztudott, a Windows 7 kiterjesztett támogatása 2020. január 14-én véget ért. Mivel a soron következő verzió, a Windows 8 gyártó általi frissítései és hibajavításai még további két évig, 2023-ig megjelennek, és mivel a Windows 10 a legfrisebben kiadott operációs rendszer a támogatása is ennek fog élni a legtovább; előre láthatólag 2025. október 14-ig biztosan, de ezt az időpontot a későbbiekben még kitolhatják. Joggal merül fel a kérdés, hogy miért kellene egyből az operációs rendszer 10-es verziójára frissíteni. Egyáltalán miért fontos az, hogy a jól bevált 7-es rendszerünket lecseréljük?

Win 10 termékkulcs - ingyenes szállítás - kedvező árak

Bár sokaknak rendkívüli módon bevált a Windows 7, azt kell mondanunk, hogy eljárt felette az idő. Leginkább a biztonsági tényezők mondatják ezt velünk, hiszen abban a pillanatban, hogy a gyártó hivatalosan is becsomagolta, polcra tette és lekapcsolta a lámpát a Windows 7 raktárában, mondhatni magunkra maradtunk. Természetesen az, aki nem rendelkezik internetkapcsolattal és csak offline, például játékokra használja a rendszert, kivételt képez az itt felsoroltak alól, és bártan használja tovább.

Azonban abban a pillanatban, hogy valaki online kapcsolattal rendelkezik, lutrivá válik a rendszer. Frissítések és hibajavítások nélkül felelőtlenség ezt használni, főleg akkor, amikor az online vásárlások és bankolások aranykorát éljük.

Windows 8 vagy Windows 10 

Az igazán nagy kérdés az, hogy Windows 8 vagy 10 legyen-e a következő telepített operációs rendszerünk. Sokan átkozzák a Windows 8-at amiatt, hogy eltűnt belőle a start menü. Való igaz, fura volt megszokni ezt a hiányt, azonban mégsem ez okozza a legfőbb gondokat ezzel a változattal. Az úgynevezett csempés menü a már jól bevált és megszokott felépítés helyett természetesen sokaknak okozott bosszúságot, leginkább olyan rendszereken, ahol még nem volt érintőképernyő, nem véletlen, hogy a 8.1-es verzióban ez már kikapcsolható funkcióvá vált kötelező kezdőképernyő helyett.

A fájlkezelő rendszerek nehézkessége, a kedvencek kiválasztásának bonyolultsága, valamint – noha gyaníthatóan ez leginkább az angol nyelvterületek sajátossága – a Microsoft saját, virtuális asszisztensének, Cortanának a hiánya az, ami már jóval fájóbb a Windows 8 esetében. Annak a ténye, hogy a Windows 8 fejlesztése során leginkább a hagyományos platformra, az asztali számítógépekre és laptopokra koncentráltak, sajnos meglátszik a rendszeren. Mobilitás szempontjából bizony nem vizsgázik jelesre. Bár nem állítanánk, hogy tabletek, vagy hibrid táblagépek esetében használhatatlan az operációs rendszer, azért érződik rajta, hogy nem erre lett kitalálva.

Win 10 termékkulcs - ingyenes szállítás - kedvező árak

Amikor jön a „kék halál”

Egy területet figyelembe véve azonban vitathatatlanul kiemelkedik a Windows 10 -es változat. Amennyiben a stabilitás szemszögéből hasonlítjuk össze a két rendszert, ma már egyértelműen a 10-es került ki győztesen. A Windows 8 mellett szólhatott korábban, hogy a felhasználói felületének nehéz átláthatósága és kezelhetősége mellett a kezdetektől fogva egy igencsak stabil rendszert volt, amelyen a menet közben kiadott frissítések csak tovább javítottak. 

A Windows 10 egy sokkal jobb, sokkal kezelhetőbb rendszer, felhasználói felülete nagyon hasonlít a sokak által kedvelt Windows 7 felhasználói felületéhez vagyis aki korábban a Windows 7 -et szerette az a Windows  10 -el is meg lesz elégedve. Igaz, hogy (mint minden firssen megjelenő rendszernél) 2015-ös megjelenésről beszélünk – sajnos számtalan olyan rejtett hiba bukkant elő, amely hirtelen rendszerleállásokhoz vezetett. A kezdeti kompatibilitási gondok, az úgynevezett „kék halál” jelensége a kiadás utáni időszakban bizony sok bosszúságot okozott a felhasználóknak. Azonban a Windows 10 operációs rendszer időközben teljesen kiforrot. A kiadott frissítések, hibajavító csomagok mára már szinte minden problámát megoldottak, így a rendszeren tökéletesen és stabilan működik.

A Home vagy a Professional a jobb?

Mint az a fentiekből kiderült, az operációs rendszerek versenyéből a mi meglátásunk szerint az újabb, 10-es verzió került ki győztesen. Ezzel azonban még nem válaszoltuk meg a kérdést, hogy a Windows 10 Home, vagy a Windows 10 Professional kerüljön a gépünkre. Amennyiben a Windows 10 árának szemszögéből vizsgáljuk a kérdést, elmondható, hogy nincs számottevő különbség a két termék között. A hasznaltlaptop.hu kínálatát szemügyre véve látható, hogy az otthoni verzió ára 11.990 forint, amennyiben csak a Windows 10 termékkulcsot kérjük, a Home esetében pedig a Windows 10 licence és Windows 10 telepítő 15.580 forint. Emellett a Professional változat 17.990 forintos ára már nem jelent nagymértékű emelkedést. Ami pedig a választást illeti, a legmarkánsabb különbséget a biztonsági felszereltség jelenti. A Bitlocker titkosítás és a Windows Information Protection (WIP) csak két, általunk kiemelt lehetőség, amivel a Professional verzió többet nyújt az otthoni változatnál.

Win 10 termékkulcs - ingyenes szállítás - kedvező árak

Elmondható tehát, hogy amennyiben csak szórakozásra, böngészésre használjuk majd a gépet, elegendőnek bizonyulhat a Home változat, ha azonban irodai felhasználásban is gondolkodunk, vagy éppenséggel távoli asztal kapcsolatban a vállalati gépünkkel, már a Professional verziót javasolnánk. Jó hír, hogy a hasznaltlaptop.hu kínálatában szereplő gépek mind tartalmazzák az az eredeti Windows 10 Professional, vagy ritkább esetben a Home licenceket, valamint az itt vásárolt eszközökre már előre fel is van telepítve a kívánt rendszer is.

Windows 10 Home ár

Az interneten fellelhető hivatalos (amihez fizikai licence matricát is kap az ügyfél) Microsoft Windows 10 Home verzió ára 11.990Ft és 16.990Ft között mozog. A hasznaltlaptop.eu kínálatában 11.990Ft Bruttó áron vásárolhatjuk meg, ráadásul a szállítás is ingyenes. Ebben a verzióban még nem kapunk telepítő médiát. A telepítő fájlt a Microsoft oldaláról érdemes letöltenünk és telepítés után a vásárlot licence matricán lévő termékkulcsot kell megadnunk, hogy aktiválhassuk a Windows 10 Home példányunkat.

Másik megoldás, ha nem akarunk a letöltéssel sem bajlódni, akkor választhatjuk a 3.590Ft -al drágább verziót a Windows 10 Home telepítő médiával változatot, amelyhez már egy pendriájvon lévő telepítőt is kapunk. Ez esetben nincs más dolgunk, mint csatlakoztatni a Windows telepítő pendrájvot a laptop vagy számítógép USB csatlakozójába és már indulhat is a Windows 10 telepítése.

Mennyibe kerül a Windows 10 Professional 

Microsoft Windows 10 Professional (új fizikai licence matrica és termékkulcs) . A hasznaltlaptop.eu kínálatában 17.990Ft Bruttó áron vásárolhatjuk meg ingyen szállítással. A telepítő fájlt a Microsoft oldaláról kell letöltenünk és telepítés után a vásárlot licence matricán lévő termékkulcsot kell megadnunk, hogy aktiválhassuk a Windows 10 Pro példányunkat.

Win 10 termékkulcs - ingyenes szállítás - kedvező árak