Miért fontos az operációs rendszer telepítése?

Miért fontos az operációs rendszer telepítése?

 

Hiába vesszük meg a legmagasabb kategóriába tartozó laptopot vagy számítógépet, operációs rendszer telepítése nélkül egyiket sem fogjuk tudni használni. Cikkünkben bemutatjuk, milyen szoftverek léteznek pontosan, és kinek melyiket érdemes választani. 

Maradjunk a jogtiszta szoftvereknél

Ha laptopvásárláson gondolkodunk, fontos figyelembe venni, hogy választanunk kell az operációs rendszerek közül is. A telepített szoftver hatékonysága kiemelkedő fontosságú, hiszen nemcsak az egyéni, illetve vállalati tevékenységekre, hanem a felhasználói élményre, illetve a termelékenységre is hatással van. 

A weboldalunkon elérhető szoftverek között akár digitális licenc és termékkulcs is rendelhető, amely segítségével jogtiszta módon telepíthető fel a választott operációs rendszer bármilyen notebookra vagy számítógépre. 

Fontos, hogy bármelyik operációs rendszer mellett is döntünk, sose elégedjünk meg egy kalózváltozattal, hiszen ezek installálása rengeteg kockázatot rejt magában. Az ilyen verziókkal ugyanis nagy eséllyel vírusoknak tesszük ki az eszközünket, illetve a későbbiekben is célpontjai lehetünk online fenyegetéseknek, hiszen a rendszer nem fogja tudni biztosítani az elvárt védelmet. 

Tartsuk szem előtt, hogy az operációs rendszer egy hosszú távú befektetés, hiszen ahogy egy átlagfelhasználó több évre vásárol magának számítógépet, így a rajta lévő rendszer is erre az időtartamra szól. Bár egy kalózverzió percek alatt leszedhető ingyenesen az internetről, nem éri meg azt a kockázatot, hogy aztán esetlegesen minden adatunkat elveszítsük. 

 

Milyen rendszerek léteznek?

Jelenleg három olyan rendszer van, amely világszerte nagy népszerűségnek örvend, ezek a Windows, a macOS és a Linux. 

A Windows a Microsoft fejlesztése, és több változata is létezik – az aktuális, legfrissebb verzió a Windows 11. Rengetegen preferálják ennek a rendszernek a használatát, aminek több oka is van. Egyrészt igencsak egyszerű kezelni, ezáltal felhasználóbarátnak mondható, másrészt pedig rengeteg közkedvelt alkalmazást támogat, ami nem mondható el mindegyik versenytársáról. 

Ha tehát vannak olyan szoftverek, amelyek elengedhetetlenek a munkavégzésünkhöz, az operációs rendszer kiválasztását megelőzően érdemes tájékozódni, hogy meglesz-e a szükséges támogatásunk. 

Az Apple fejlesztése, a macOS szintén igen népszerű. Ezek az Apple számítógépekhez, a MacBookokhoz és az iMac-ekhez tartozik. Ugyancsak elmondható róla, hogy felhasználóbarát, illetve kimondottan kedvelik a kreatív tevékenységgel foglalkozók. 

Végezetül, a Linux egy olyan nyílt forráskódú operációs rendszer, amelyet előszeretettel alkalmaznak például fejlesztésekhez, illetve egyéb speciális célokra. 

 

Ezért fontos az operációs rendszer telepítése

Az operációs rendszerek tehát nemcsak a hatékonyságért, hanem a számítógép védelméért, illetve a más szoftverekkel történő integrációért is felelőségek, valamint nagy hatással vannak a felhasználói élményre és a termelékenységre. 

Egy laptop hosszú távú beruházásnak számít, így nem mindegy, hogy milyen szoftverekkel fogunk nap mint nap dolgozni, illetve hogy megkapjuk-e a megfelelő támogatást, legyen szó akár a frissítésekről vagy a karbantartásról.

Egy jogtiszta termékkulcs beszerzésével könnyedén gondoskodhatunk arról, hogy elégedettek legyünk a készülékünk teljesítményével. 

 

Amennyiben a weboldalunkon elérhető termékekkel kapcsolatban kérdése, észrevétele merül fel, kérjük keressen minket a megadott elérhetőségeken. 

Tartalomhoz tartozó címkék: 2024