Mire jó egy univerzális laptop dokkoló?

Mire jó egy univerzális laptop dokkoló?

 

A laptopok használatának megvannak a pozitív, illetve a negatív oldalai is a hagyományos asztali gépek alkalmazásához képest. Ha azt szeretnénk, hogy egy sima notebook is hasonlóan tudjon funkcionálni, mint egy PC, érdemes lehet elgondolkodni egy univerzális laptop dokkoló beszerzésén.

Mi az a laptop dokkoló?

A dokkoló tulajdonképpen egy olyan kiegészítő, amely segítségével egy laptop is asztali számítógépként funkcionálhat. Hogyan? Úgy, hogy a dokkoló segítségével tulajdonképpen lehetőségünk van bővíteni egy egyszerű notebook funkcióit, hiszen monitort, billentyűzetet, vagy éppen egeret is csatlakoztatunk hozzá. Egy dokkoló tartalmazhat többek között akkumulátort, csatlakozókat, merevlemezt, állandó tápegységet, de akár optikai meghajtót és videókártyát is. 

Ezenfelül a legtöbb ilyen eszköz rendelkezik az alábbi csatlakozási lehetőségekkel:

 

  • DISPLAYPORT
  • DVI
  • VGA
  • USB
  • LAN GIGABIT ETHERNET
  • AUDIO IN/OUT
  • TÁPEGYSÉG

 

Kinek ajánlott egy ilyen tartozék beszerzése?

Ugyan a különböző Bluetoothos technológiák elterjedésével egyre kevesebben használnak dokkolót, még mindig egy igen keresett eszköznek számítanak és sokan vásárolnak belőlük. A legtöbb laptopon ugyanis viszonylag kevés csatlakozási lehetőség van, így annak, akinek erre egyébként lenne igénye, annak a dokkoló jelentheti a leghatékonyabb megoldást. 

Előnyös lehet a dokkoló használata az energia szempontjából is. A legtöbb ilyen kiegészítő ugyanis rendelkezik beépített akkumulátorral, ami hosszabb üzemidőt eredményez. Ezenfelül segíthet a laptop akkumulátor kímélésében is, hiszen áramkimaradás esetén megakadályozza, hogy az működésbe lépjen. 

Sokaknál okoz problémát a laptop megfelelő hűtése. Ma már vásárolhatunk beépített ventillátorral rendelkező dokkolókat is, így ezáltal a hűtést is könnyebben biztosíthatjuk. 

Ha a fentiek alapján Ön is úgy látja, hogy jó befektetés lehet egy dokkoló megvásárlása, érdemes lehet a hagyományos informatikai üzletek mellett a használt tartozékok piacán is szétnézni. A webáruházunkban elérhető használt dokkolók között több neves gyártó termékei is megtalálhatók, ráadásul garanciát is biztosítunk minden vásárláshoz. 

 

Miben más egy univerzális laptop dokkoló?

A piacon elérhető dokkolókat két csoportra oszthatjuk, ezek a márkaspecifikus, illetve az univerzális dokkolók. A márkaspecifikus verziók kimondottan csak egy bizonyos gyártó által forgalmazott laptopokkal kompatibilisek, gyakran ott sem mindegyik modellel. 

Ha ilyen típusú periféria beszerzésén gondolkodunk, érdemes a vásárlás előtt alaposan ellenőrizni, hogy biztosan csatlakoztatható-e az általunk használt modell a választott dokkolóhoz. Ez a Dell Latitude használt dokkoló például kimondottan csak egyes Dell laptopokkal kompatibilis. 

Könnyebb dolgunk van azonban, ha univerzális dokkolót választunk, hiszen ezek az eszközök már többféle laptopmárkával is használhatók. A csatlakozás itt általában USB-n keresztül történik meg, így akár az olyan notebookok esetén is használható ez a megoldás, amelyek nem rendelkeznek dokk csatlakozóval. 

Fontos tudni, hogy árak tekintetében ez egy jóval olcsóbb alternatívának számít, mintha márkaspecifikus dokkolót választanánk, azonban előfordulhat, hogy az egyes csatlakozók nem mindig működnek majd megfelelően. Amennyiben azonban több laptoppal is dolgozunk, vagy tervezgetjük a jövőben a jelenlegi gépünk leváltását, jó választás lehet az univerzális típusokban gondolkodni. 

 

Amennyiben a werbáruházunkban elérhető termékekkel kapcsolatban kérdése, észrevétele merülne fel, kérjük keressen minket a megadott elérhetőségeken.

Tartalomhoz tartozó címkék: 2024

Kapcsolódó termékek

Dell Latitude használt dokkoló PR03X

Dell Latitude dokkoló PR03X (töltő nélkül)
Garancia:12 hónap
3.490 Ft (2.748 Ft + ÁFA)