Mit jelentenek az Intel processzor jelölések?

Mit jelentenek az Intel processzor jelölések?

 

Egy új laptop vagy PC vásárlásának tervezésekor alaposan át kell tekintenünk az egyes termékek leírásait, azonban ha nem vagyunk jártasak a témában, akkor gondot jelenthetnek olyan részek, mint például az Intel processzor jelölések értelmezése. 

Cikkünkben összegyűjtöttük az alapoktól, hogy melyik jelölés pontosan mit takar, illetve hogy miért fontos egyáltalán a processzor. 

A processzorról általánosságban

Átlagfelhasználóként nem biztos, hogy tisztában vagyunk a számítógép egyes részeinek a jelentőségével, így kezdjük a leckénket ennek a bemutatásával. A processzor a számítógépek, laptopok feldolgozóegysége, ami egyrészt a gép többi részét irányítja, másrészt pedig szabályozza is azok arányát a közös munka során. 

Ebből már sejhetjük, hogy miért is olyan fontos, hogy ez a rész rendben funkcionáljon. Fontos kiemelni, hogy a processzorok működése nem mindig egyforma, hiszen általában igazodnak ahhoz a teljesítményhez, amelyet a futó alkalmazás igényel. 

A processzor előtti Intel szó a gyártót jelzi, ami az amerikai székhelyű Intel Corportation-re utal. Bár az Intelt elsősorban a mikroprocesszorai miatt ismerik, gyártanak még videókártyákat és egyéb számítógépes eszközöket is. 

 

Hol találhatóak az Intel processzor jelölések?

Felmerülhet a kérdés, hogy új, vagy használt laptop vásárlásakor hol találhatjuk pontosan ezt a jelölést. A leírásokban általában a CPU rövidítést használják a processzor típusának a megadására, így ezt a sort kell keresnünk. 

Az Intel megnevezés után elsőként egy brandnév szokott szerepelni, ilyen lehet például a Core brand, amelyet egy betű és egy szám követ. A Core i5 jelölést például úgy kell lefordítani, hogy a Core brand 5. generációjáról, családjáról beszélünk. Minél nagyobb tehát az “i” utáni szám, annál újabb modellre kell gondolni. 

Ezt követően találkozhatunk még egyéb mérőszámokkal is, amelyek közül a két legismertebb az órajel és a magok. Az a szám, amely Herzben (Hz) van megadva, az órajel sebességét mutatja. A magok számát pedig általában kétmagos, négymagos, hatmagos vagy nyolcmagos típusban adják meg, újabban pedig elérhetők már tízmagos processzorok is. 

A Dell Latitude 7480 laptop a CPU-t megnézve például 7. generációs Intel Core processzorral rendelkezik, amely az otthoni használatra vásárolt laptopok között a leggyakoribb verzió. 

 

Melyik processzort válasszuk?

A különböző generációkról részletes információkat találhatunk az interneten, így mindenki ki tudja választani, hogy melyik a számára legideálisabb verzió.

Fontos azonban kiemelni, hogy a processzorok teljesítménye rengeteg tényezőtől függ, így nem feltétlenül igaz, hogyha a CPU teljesítménye jó, akkor a laptopé is az lesz. Talán nem is gondolnánk, de egy olyan faktor is szerepet játszhat ebben, mint például a számítógép megfelelő hűtése.

Vegyük emellett számításba azt is, hogy a processzorokat nem könnyű összehasonlítani. Hiába jelölik számokkal például az órajeleket, csak akkor tudjuk őket összevetni, ha ugyanannak a generációnak az azonos magszámmal rendelkező típusait nézzük. Ugye, hogy nem is olyan egyszerű? 

Mi lehet hát ilyenkor a megoldás? Bár érdemes előre tájékozódni a processzorokat illetően, és tisztában lenni azzal, hogy a saját igényeinkhez mik az alapvető követelmények, ha úgy érezzünk, hogy nem vagyunk biztosak valamiben, kérjük bátran szakember segítségét! A processzor rendkívül fontos része a laptopunknak, így nem árt, ha alaposan utánajárunk, hogy mi lehet a legideálisabb választás.

 

Amennyiben termékeinkkel kapcsolatban kérdése merülne fel, kérjük keressen minket a megadott elérhetőségeinken
Tartalomhoz tartozó címkék: 2024

Kapcsolódó termékek

Dell Latitude 7480 felújított laptop garanciával i5-16GB-256SSD-FHD

Gyors szállítás, garancia, 28 nap kipróbálásra, ingyenes visszaküldéssel!

CPU: Intel® Core™ i5-7300U 2,6Ghz (3,5Ghz Turbo / 3MB SmartCache)
RAM: 16GB DDR4 RAM  bővíthető 
SSD: 256GB M.2 SSD  bővíthető 
LCD: 14" | 1920 x 1080 | FULL HD | IPS
VGA: Intel® HD Graphics 620
OS: Windows 10 Professional (telepítve)
Egyéb: Webkamera | Akku ~ 1 óra
Garancia:2 év, háztól-házig
97.980 Ft 92.980 Ft (73.213 Ft + ÁFA)
-5%