Fontos tudnivaló a nyári szezonra: a laptop megfelelő hűtése

Fontos tudnivaló a nyári szezonra: a laptop megfelelő hűtése

A nyári hőség könnyedén megviselheti az emberi szervezetet, ám nem csak ránk, hanem az elektronikai készülékekre is hatást gyakorol.

laptop megfelelő hűtéseNyáron megváltozik a légnyomás, a páratartalom, a légmozgás, tehát összességében a levegő összetétele. A meleg levegő pedig komolyan befolyásolhatja a laptopok működését is!

Legyen szó új vagy használt laptopról, köztudott, hogy a hűtési rendszere bonyolultabban van kialakítva, mint egy asztali számítógépé. A kompakt méret ugyanis összetettebb megoldást kíván, így a hűtés kialakítása gyakorta nem a legmegfelelőbb helyen van. Ebből kifolyólag a laptop nyáron könnyen felforrósodhat, mely komoly meghibásodásokhoz vezethet.

 

A felforrósodott laptop veszélyezteti az alaplap és a processzor működését is. Fontos tehát, hogy megfelelően gondoskodjuk használt laptopok hűtéséről. Az első és legfontosabb, hogy a laptopon található hűtőrácsokat ne torlaszoljuk el semmivel. Tartsuk mindig tisztán és hagyjunk helyet a levegő szabad áramlásának. Ne tegyünk semmit a ventilátorok hűtőrácsai elé. Amennyiben az ölünkben szeretnénk használni, tegyünk alá egy stabil, sík felületet, mondjuk egy kemény fedelű könyvet vagy deszkát. Esetleg lehet specilálisan erre a célra készült laptop hűtőventilátorokat, hűtőpadoka beszerezni, amelyek segítségével könnyedén megoldható a laptopok hatékony hűtése. Amennyiben van rá lehetősége, érdemes a laptpok hűtőventilátorát fél évente kitisztítani. Ha van otthon vagy a családban kompresszor, azzal ki lehet fújni a ventilátorokból a port, de vigyázni kell, mert a kompresszor nagyon erősen fújja levegőt, ami tönkreteheti a laptopok érzékeny ventilátorát. Érdemes kicsit távolabbról befújni a levegőt a laptopok hűtőrácsainka jobb vagy bal szélén, hogy a ventilátor az egyik irányba tudjun forogni. Fontos, hogy a laptop ilyenkor kikapcsolt állapotban legyen. A legjobb, ha kikapcsoljuk és még az akkumulátort is kiveszzük a laptopből a biztonság kedvéért. 

Kérdés esetén állunk rendelkezésére elérhetőségeinken!

Tartalomhoz tartozó címkék: 2016