Mire figyelj oda használt laptop vásárlás közben?

Mire figyelj oda használt laptop vásárlás közben?

Laptopra ma már mindenkinek szüksége van. Ám nélkülözhetetlensége ellenére egy újonnan szerzett laptop súlyos kiadásokra kényszeríthet minket. Erre a problémára kiváló megoldást jelenthet, ha használt laptopot vásárolunk, hiszen ma már egy használt laptop is megbízható vétel lehet. De csak abban az esetben, ha odafigyelünk pár kritikus pontra a vásárlás közben.

Legyen biztosíték a kezedben

A használt laptop vásárlásnak számtalan előnye van, ugyanakkor fel kell készülnünk az esetleges kockázatokra is. Hiszen valljuk be: megvan az esélye, hogy a gép sokkal rosszabb állapotban érkezik meg hozzád, mint ahogy azt az eladó részletezte a termék leírásában. Ilyen esetekben a garancia nagyon sok terhet le tud venni a vállunkról, nálunk is 1 év teljeskörű garancia áll a rendelkezésedre, ami akár kibővíthető 2 évre is.

Érdemes olyan eladóktól vásárolni, akik hasonló feltételeket biztosítanak a laptopjaikhoz, sőt. Egyenesen figyelmeztető jelnek számít, hogyha az eladó garanciája szűk lehetőségeket kínál vagy egyáltalán nem kínál más garanciát a kötelező jótálláson kívül.

Jó a RAM a gépben?

A RAM minden okos eszközben megtalálható, legyen szó mobilokról vagy számítógépekről. A rövidítés a „random-access memory” szókapcsolatot takarja, és az eszköz teljesítményét jelölik vele. Minden olyan információt tárol, amire a laptopnak egy parancs esetén abban az adott pillanatban szüksége van. Ebből kifolyólag, ha jó a RAM, akkor egy szempillantás alatt betöltődik minden program a gépen. Ha pedig rossz… hát sokszor fogunk az úgynevezett kék halállal nevű jelenséggel találkozni.

A laptopok használtan már hajlamosak lehetnek meggyötört RAM-mal rendelkezni, ezért nagyon fontos leellenőrizni minden használt darabnál a RAM állapotát. A RAM állapotát memória tesztelő programokkal tudod tesztelni. Többféle szoftver is alkalmas erre a feladatra: választhatod a Memtest86-ot vagy akár a Windows saját memória tesztelő programját is.

Ellenőrizd le a billentyűzetet

A billentyűzet a laptopok legtöbbet használt része, ezért nagyon fontos, hogy kellő odafigyeléssel leellenőrizzük az állapotát. Több szempontból is érdemes vizsgálódni: először is próbáld ki, hogy kényelmes-e a klaviatúra az ujjaidnak. Minden ember más módon gépel, ezért előfordulhat, hogy a te gépelési stílusodhoz nem illeszkedik jól a billentyűzet, ami hosszútávon komoly probléma lehet. Gépelj sokat a géppel, és figyeld, mennyire illik hozzád.

Másodszor pedig nyomj le minden billentyűt, vizsgálódj furcsa dolgok után. Figyelmeztető jel lehet például a billentyűberagadás, a kattogás, esetleg a billentyű lejövése. Amennyiben úgy gondolod, hogy a laptop más részei teljesen megfelelnek számodra, és belefér neked egy plusz szerviz költség, vidd el a laptopot szerelőhöz. Ám ha nem, akkor inkább élj az eladó által adott garanciával, és váltsd le időben a laptopodat.

Ellenőrizd le az SSD vagy a HDD állapotát!

Két féle laptop létezik: a HDD laptopok és az SSD laptopok. Mindössze annyiban különböznek egymástól, hogy az SSD meghajtóval rendelkező laptopok gyorsabbak, míg a HDD meghajtós laptopokon több a tárhely. Az, hogy melyiket választod, az a te preferenciáidon múlik. Viszont ettől függetlenül nagyon fontos, hogy leellenőrizzük mindkét típusú meghajtó állapotát.

Ezt ilyen célokra kifejlesztett szoftverekkel tudjuk megtenni vagy szakember segítségét is kérhetjük. Amennyiben szoftvert használunk, pár hibapont még nem jelenti azt, hogy le kell cserélnünk a laptopunkat. Viszont, ha nagyon sok hibás szektort érzékel a szoftver, akkor már érdemes elgondolkodni a cserén. Ugyanis lehet, hogy a kezdetekben még tűrhetően fog működni a laptop, de később könnyen megbánhatjuk azt, hogy hűségesek maradtunk a hibásan működő géphez.

Amennyiben használt laptop vásárlás előtt állsz, nálunk is körülnézhetsz. Válogass kedvedre maximum 5 éves használt üzleti laptopjaink közül, hogy hosszú évekig ne legyen gondod a laptopod állapotára!

Használt laptopok

Tartalomhoz tartozó címkék: Használt laptop vásárlás