Nem működik a billentyűzet a laptopodon? 4 tipp, hogyan hozhatod rendbe!

Nem működik a billentyűzet a laptopodon? 4 tipp, hogyan hozhatod rendbe!

Mint ahogy azt egy előző cikkünkben is említettük, egy használt laptop vásárlásánál benne van a pakliban, hogy a billentyűzet működésével kapcsolatban gondok merülhetnek fel. Amikor realizáljuk a problémát, két választásunk van: vagy visszaküldjük a terméket az eladóhoz, vagy megpróbáljuk helyrehozni. Ebben a cikkben az utóbbihoz hoztunk pár tippet.

A hardverrel van probléma, vagy a szoftverrel?

Amikor figyelmesek leszünk arra, hogy a billentyűzetünkön valami nem működik, annak két problémaforrása lehet: lehet, hogy a laptop softwarerével van baj, de az is lehet, hogy magával a hardware-rel van baj. Akármelyik helyzet is állt elő, nagyon fontos tisztázni azt, hogy pontosan mi a probléma forrása. De ne ijedj meg: ennek van egy viszonylag egyszerű módja.

Csak képzeld el: leülsz a laptopod elé, és megnyomod a bekapcsoló gombot. A laptopod lassan életre kel, és meglátod magad előtt a márkajelzést a képernyőn. Ezután pedig kiír egy parancsot a laptop, hogy egy billentyű (márkánként és típusonként változó, hogy melyik billentyűről van szó) lenyomásával lehet belépni a gép BIOS rendszerébe. Ez a bizonyos rendszer fog nekünk kelleni.

Ebben a programban a nyíl billentyűzettel tudsz mozogni. Amennyiben be sem tudsz lépni a programba, akkor valószínűleg a hardware-rel van probléma. Ha viszont be tudsz lépni, de a billentyűk nem működnek, akkor software meghibásodás lehet a háttérben.  

Indítsd újra a gépedet!

Nagyon sokszor, ha probléma merül fel egy laptopnál, akkor rögtön ez az első dolog, amit csinálnak az emberek, nem hiába. Hiszen egy újraindítás sokszor utolsó mentsvárként szolgálhat a laptopos problémáink megoldására. Ezért, ha még nem indítottad újra a gépedet, akkor ragadd meg az alkalmat, és figyeld meg, hogyan fog működni utána a billentyűzet.

Frissítsd a billentyűzet illesztőprogramját!

Amennyiben egyik felsorolt módszer sem vált be, frissítsd a billentyűzet illesztőprogramját! Úgy tudod ezt megtenni, hogy a tálcán lévő keresőmezőbe beleírod az eszközkezelő kifejezést, majd válaszd az Eszközkezelő elemet.

Válassz ki egy kategóriát az eszköznevek megtekintéséhez, majd kattints jobb gombbal a frissíteni kívánt eszközre. Menj a Frissített illesztőprogramok automatikus keresése lehetőségre, és nyomj az Illesztőprogram frissítése részre. Ha nem talál új illesztőprogramot, próbálj meg az eszköz gyártójának webhelyén frissítést keresni, majd kövesd a megadott útmutatást. Kész is vagyunk.

Egy manuális tisztítás sem árthat

Egy komolyabb, külső és belső tisztítás elvégzéséhez mindenféleképp fordulj szakemberhez. Hiszen nem tudjuk magabiztosan ajánlani, hogy szakmai tudás nélkül szedd apró darabokra a laptopod. Viszont mutatunk egy olyan módszert, amivel viszonylag egyszerűen meg tudod tisztítani a billentyűzetet és a billentyűk közti réseket is.

Először is, kapcsold ki a laptopot: alapvetésnek tűnhet, de azért fontosnak tartottuk megemlíteni. Kapcsold ki a laptopot, és lehetőség szerint áramtalanítsd. Ha van nagyon fontos fájl a gépen, azt előzetesen mentsd le egy pendrivera. Hiszen ez a tisztítási folyamat nagyon egyszerű, de mint minden gépen elvégzett munkánál, itt is benne van a pakliban, hogy elrontasz valamit, és elromlik a géped. Erre az eshetőségre jobb előre felkészülni a fontos fájlok biztonságba helyezésével.

Ezután fogj egy tisztító slime-ot, és menj át vele a billentyűzeten, a billentyűk közti réseket is érintve. Igen, ilyen egyszerű. Ha alaposan átmentél minden pontján a billentyűzetnek, készen is vagyunk.

Ha a laptopon semmi nem segít, és inkább újat vennél helyette, nálunk is körülnézhetsz! Válogass kedvedre maximum 5 éves használt üzleti laptopjaink közül, hogy hosszú évekig ne legyen gondod a laptopod állapotára!

Tartalomhoz tartozó címkék: 4 tipp a lapotop billentyűzet javításra