Ön tudja, hogy mi az a CPU?

Ön tudja, hogy mi az a CPU?

 

Nincs könnyű dolga az informatika világában kevésbé járatos vásárlóknak, hiszen az ideális laptopot vagy számítógépet keresve rengeteg olyan kifejezéssel és rövidítéssel találkozhatnak, amelyet sokszor csak hosszas utánajárást követően tudnak értelmezni. Cikkünkben bemutatjuk, hogy mi az a CPU, illetve betekintést adunk azok teljesítményének összehasonlításába. Ha Önt is érdekli, mi az ideális választás, tartson velünk!

Mi az a CPU, másnéven processzor? 

A CPU tulajdonképpen az angol “Central Processing Unit” kifejezés rövidítése, amely a laptopokban és számítógépekben megtalálható feldolgozóegységre, hétköznapibb nevén processzorra utal. Igen fontos részről beszélünk, hiszen a CPU tulajdonképpen a laptop “agyának” minősül, hiszen itt történik az utasítások értelmezése, majd pedig végrehajtása. 

Nem hiába számít a processzor a számítógépek egyik legköltségesebb elemének, attól függően, hogy pontosan mire szeretnénk használni az adott eszközt. Jóval összetettebb CPU jelenlétre van szükségünk példál abban az esetben, ha nemcsak hétköznapi használatra vásárolunk gépet, hanem esetleg komolyabb tervezőprogramokat, játékokat is tervezünk futtatni rajta. 

A processzor nemcsak a laptopon futó programok irányításáért a felelős, hiszen szabályozza például számitógép többi részének részvételi arányát az egyes feladatok végrehajtásakor. Gyártók tekintetében jelenleg az Intel a legnagyobb név a piacon, de olyan cégek is foglalkoznak az előállításukkal, mint például az AMD vagy a Celeron. 

 

A processzorok teljesítménye

Mivel a laikusok számára is egyértelmű lehet, hogy egy jó processzor kulcsfontosságú ahhoz, hogy hatékonyabb lehessen a munka, ezért sokan próbálnak tájékozódni, és összehasonlítani az egyes CPU teljesitményeket. 

Fontos azonban kiemelni, hogy ez egy igen összetett feladat, amihez sokszor szakértő szemekre van szükség. Ha a gyártó által megadott számadatokat tervezzük összehasonlítani, felmérhetjük, hogy hány magos a számunkra szimpatikus laptop, vagy hogy mekkora az órajel sebessége. 

És hogy hol találjuk meg ezeket a mérőszámokat? Az órajelet általában Hertzben (Hz) adják meg a processzor jellemzésénél, az órajelet pedig páros számok jelzik (kétmagos, négymagos, stb.)

Pusztán ezekből a számadatokból viszont nem lehet biztos következtetéseket levonni. Az órajelek összevetésnél például ökölszabály, hogy csak ugyanazon családba tartozó, megegyező magszámú laptopokat tudunk összehasonlítani. Ez a Dell Latitude használt laptop például csak más, 2 magos Dell Latitude laptoppal vethető össze eredményesen. 

Ezenfelül pedig rengeteg egyéb tényezőt is szükséges figyelembe venni, hiszen a processzor aktuális teljesitményére többek között hatással van a gép hűtöttsége, a hardveres környezet, illetve a feladat típusa, amit éppen végre kívánunk hajtani. 

 

Mi a teendő, ha bizonytalanok vagyunk a CPU kapcsán?

Ahogyan láthatjuk, a processzor kiválasztása kiemelten fontos döntés, hiszen a későbbiekben ez rendkívül nagy hatással lehet arra, hogy el tudjuk-e hatékonyan végezni a feladatainkat. Ha úgy érezzük, hogy nem vagyunk biztosak abban, hogy milyen is az ideális processzor, érdemes lehet felvenni a kapcsolatot egy szakemberrel, aki könnyedén választ tud majd adni a felmerülő kérdésekre. 

Ne feledjük, egy laptopot jó esetben hosszú évekig fogunk használni, így a döntést semmiképpen sem érdemes elhamarkodni. 

 

Amennyiben a weboldalunkon található termékekkel kapcsolatban kérdése, észrevétele merül fel, kérjük keressen minket megadott elérhetőségeinken.
Tartalomhoz tartozó címkék: 2024

Kapcsolódó termékek

HP Zbook 15 G6 Workstation laptop garanciával i7-16GB-256SSD-4KUHD-NVD

Gyors szállítás, garancia, 28 nap kipróbálásra, ingyenes visszaküldéssel!

CPU: Intel® Core™ i7-9850H 2,6Ghz (4,6Ghz Turbo / 12MB SmartCache)
RAM: 16GB DDR4 RAM  bővíthető 
SSD: 256GB NVMe SSD   bővíthető 
LCD: 15,6" | 3840 x 2160 | 4K UHD | IPS
VGA: NVIDIA Quadro T2000
OS: Windows 11 Professional (telepítve)
Egyéb: Webkamera
Garancia:2 év, háztól-házig
346.990 Ft (273.220 Ft + ÁFA)